Vad är ryggskott?

Man drabbas av ryggskottRyggskott är ett problem som många av oss drabbas av ibland. Faktum är att det är den vanligaste orsaken till sjukfrånvaro. Det är också en av de åkommor som kiropraktorer oftast får behandla.

Ungefär åtta av tio får någon gång smärtor i ländryggen. Denna smärta kan ha många olika orsaker. Den kan bero på att man burit något tungt, ha sin orsak i idrottsutövande, eller bero på stillasittande livsstil. När det handlar om ryggskott är smärtan kraftig och plötslig, och påverkar rörligheten. Var smärtan har sin bas kan variera, men ursprunget finns alltid i de smärtkänsliga strukturerna i ryggen, d.v.s. lederna, musklerna, diskarna eller ledbanden. Smärtan kan vara koncentrerad till ländryggen, eller stråla ned mot skinkorna, höfterna och benen.

Vad beror ryggskott på?

Ryggskott uppstår när rörelsen mellan två eller flera kotor i ryggraden blir nedsatt. Då uppkommer ryckningar i musklerna, och ibland kan disken också bli skadad. Muskelspänningen uppstår oftast kring ryggraden, skinkorna och höfterna. Ibland uppkommer spänningen i mitten av ryggpartiet, och då kan andningen påverkas.

När man drabbas av ryggskott kan man sällan sätta det i relation till en enskild orsak. Små saker i vardagen har irriterat ryggen under lång tid, och det kan räcka med att man böjer sig ned för att knyta skorna för att det ska smälla till i ländryggen. Under den första tiden gör nästan alla rörelser ont, men i takt med att läkningen fortskrider minskar smärtan och endast vissa rörelser smärtar, t.ex. när man böjer sig ned eller ställer sig upp.

Det är viktigt att behandla den bakomliggande orsaken, för annars är risken stor att ryggskottet snabbt kommer tillbaka. Om detta sker kan det vara svårt att få tillbaka ryggradens normala funktion. Om du drabbas av ryggskott kan du kontakta en kiropraktor som kan hjälpa dig att minska smärtan när ryggen läker, och se till att läkningen blir så naturlig som möjligt.