Så förebygger du sjukdomar med bra kost

För att du ska vara välmående och ha en frisk kropp är det viktigt att tänka på vad du äter. För mycket socker och för lite fullkorn kan bidra till att du drabbas av sjukdomar. För att hålla sjukdomar borta är det viktigt att tillföra olika näringsämnen till kroppen.

För att ha en välmående kropp som är frisk är det viktigt att du har en bra kosthållning. Om du äter ohälsosamma livsmedel och har ett för lågt näringsintag kan immunförsvaret försämras och du blir mer mottaglig för sjukdomar. Alla näringsämnen är viktiga för att du ska ha ett starkt immunförsvar. För att få tillräckligt av varje näringsämne behöver du äta varierat. För att säkerställa att du får i dig en tillräcklig mängd vitaminer och mineraler kan det vara en bra idé att komplettera med hälsokost. Om du är intresserad av att komplettera din mat med hälsokost kan du surfa in på https://www.dcg.se/produkt-kategori/halsokost/ och kolla om det finns något för dig. Det finns produkter som hjälper till att stärka immunförsvaret. En stor fördel med hälsokost är att du kan komplettera din vanliga kost vid behov. Exempelvis är det svårt att få i dig tillräckligt med D-vitamin genom maten och solen på vintern. Då kan ett tillskott vara behövligt under vinterhalvåret. 

Kost som stärker kroppen:

  • Nötter
  • Baljväxter
  • Havregryn
  • Vitlök
  • Olika sorters grönsaker
  • Fermenterade grönsaker

Förebygg många sjukdomar med kosten

Genom att ha hälsosamma matvanor minskar du risken att drabbas av cancer men också diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och fetma. Du kan också minska risken för depression och ångestsjukdomar. Grunden i hälsosamma matvanor är fullkorn, baljväxter, grönsaker och frukt. Kroppen mår inte bra av för mycket socker. Därför är det att föredra att endast äta sötsaker vid väl utvalda tillfällen. När du ska äta för att vara frisk är helheten det du ska fokusera på. Förutom att äta en bra kost behöver du också sova bra och motionera regelbundet. När din livsstil är hälsosam har du minskat risken att drabbas av sjukdomar avsevärt. Livsmedelsverkets kostråd är en bra bas att utgå från om du vill äta hälsosammare men det är väldigt breda kostråd som inte fungerar på alla. Kost kan påverka oss människor väldigt olika.