Hjälp för överdriven svett

Att lida av överdriven svett kan både vara praktiskt besvärande och inte minst socialt besvärande. I Sverige läggs stora ekonomiska medel på behandling av denna typ av besvär. Dock finns det en hel del man kan göra själv och det finns även professionell hjälp att få.

Enligt en artikel i Dagens Nyheter så har flera miljoner svenska skattepengar gått till kliniker i Danmark och Norge som arbetar med att behandla överdrivna svettningar, hyperhidros, då detta är något man kan söka vård för utomlands. I ett uttalande till tidningen säger Anders Åkesson (MP), regionråd i region Skåne:

”– Vi har fastställt vilken typ av svettbehandling man kan få i hand och armhåla. Men kliniken i Danmark har valt att behandla även andra typer av svettningar. Med det inte sagt att det inte är ett problem för patienterna.” läs hela artikeln hos Dagens Nyheter.

Åkesson syftar här på behandling i Sverige. Det är EU:s patientrörlighetsdirektiv som möjliggör för patienter med dessa besvär, så kallad hyperhidros, att söka sin vård utomlands, där spektret för behandling är större än i Sverige. Men är det rimligt att skattemedel ska gå till detta? Finns det andra lösningar? Kan man hitta sätt att behandla svettningar, överdrivna sådana, inom Sveriges gränser? Absolut, och via Vårdguiden finns flera alternativ för den som lider av överdriven i handflatorna, fotsulorna och armhålorna vilka är de vanligaste ställena att ha överdriven svettning på.

Vad kan man göra åt svetten?

Vårdguiden ger information om vad man kan göra själv mot dessa besvär. Exempelvis är en hjälp mot illaluktande svettning i armhålorna att raka bort håret där. Då minskar bakterietillväxten, vilket är det som gör att det luktar. Flera tips ges även mot fotsvett, såsom att använda strumpor av exempelvis bomull eller silke, att variera mellan flera par skor samt låta använda skor torka ordentligt innan man använder dem på nytt. Likaså kan man söka hjälp för denna typ av besvär på vårdcentralen. Ibland kan läkaren där bistå med hjälp, och ibland krävs remiss till hudläkare eller neurolog. Men som nämnt är områdena för behandling i Sverige begränsade till hand och armhåla.

Det är skönt att veta att det både finns saker man kan göra själv samt professionell hjälp att få om man ihållande lider av denna typ av besvär. Dock bör det finnas en tydlig avgränsning för vad som är samhällets ansvar att bistå när det gäller att söka vård utomlands.