Djur hos kiropraktorn

Det är inte bara människor som kan behandlas med kiropraktik. Även djur kan drabbas av problem som kan behandlas med tryckförändringar i lederna. Behandlingen bör dock utföras av en person som är specialiserad på veterinärkiropraktik.

De flesta djur som lever i människors närhet är ryggradsdjur, och har precis som vi människor muskler och nerver. Framför allt däggdjur som katter, hundar och hästar lever liv som på många sätt skiljer sig från sina vilda släktingars. Det innebär att de löper risk att drabbas av problem som liknar de som vi människor får till följd av stillasittande arbeten, dåliga skor och annat som förknippas med det moderna livet.

Vilka djur behandlas?

Veterinärkiropraktik kombinerar veterinärmedicin och kiropraktik för att behandla framför allt rörelsestörningar och prestationsproblem hos fyrfota djur. Hos dessa djur har samspelet mellan ryggrad och nervsystem stor betydelse för hälsan. Djuren används för stressfaktorer av olika slag, inte minst gäller detta hästar och hundar.

En häst som rids av många olika ryttare med olika ridstil och utrustning utsätts för fysisk stress av detta. Sadeln, bettet, selen, hästskor och mycket annat påverkar hästen kropp på olika sätt. På samma sätt förhåller det sig med hundar och deras selar, halsband och koppel. Om hunden tävlar i agility eller någon annan sport är det nästan oundvikligt att den någon gång blir överansträngd och skadar sig. Det kan vara svårt att avgöra var skadan sitter och vad den beror på, och där kan djurkiropraktik vara till stor hjälp. Precis som när det gäller vanlig kiropraktik är djurkiropraktik ett komplement till annan veterinärmedicin, och kiropraktorn kan hitta besvär som måste behandlas med traditionell veterinärvård. Kiropraktiken konkurrerar inte med andra behandlingsmetoder, utan utgör ett komplement till dessa.

Den som vill studera djurkiropraktik kan göra detta vid The International Academy of Veterinary Chiropractic.